Idealne danie na noworoczny obiad. Kaczka to kolejne mięso, które jest w Polsce niedoceniane, a bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Dobrze wypieczona kaczka idealnie odchodzi od kości, mięso jest miękkie i aromatyczne. Do kaczego mięsa idealnie pasuje kwaskowy mus jabłkowo-żurawinowy.
Składniki:
1 kaczka (ok. 2-2,5 kg)
majeranek, sól, pieprz
ząbek czosnku
8 kwaśnych jabłek (np. szara reneta)
100 g żurawiny
1 łyżka miodu
50 ml czerwonego wina
szczypta cynamonu
pół szklanki wody
Przygotowanie:
- Kaczkę trzeba oprószyć delikatnie solą, pieprzem i majerankiem, a jak ktoś lubi to można też delikatnie przyprawić słodką suszoną papryką. Ząbek czosnku obieramy i siekamy na plasterku, których część wrzucamy do środka kaczki, cześć na zewnątrz. Tak przygotowaną kaczkę odstawiamy, najlepiej na noc do lodówki lub na kilka godzin w chłodne miejsce.
- Kiedy kaczka będzie już gotowa do pieczenia zdejmujemy z niej czosnek, ponieważ podczas pieczenia czosnek może się przypiec, a to powoduje że staje się gorzki i psuje smak mięsa. Jabłka obieramy i kroimy na cząstki. 3 z nich dodajemy do kaczki - wkładamy do środka. Kaczkę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 2 godziny. W połowie tego czasu dodajemy kolejne 3 jabłka, układamy je obok pieczonej kaczki. W czasie pieczenia co około pół godziny przewracamy mięso, żeby upiekło się z każdej strony, możemy też użyć funkcji grilla, żeby ładnie przypiec skórkę.
- Na mniej więcej pół godziny przed zakończeniem pieczenia mięsa zaczynamy przygotowywać mus - pozostałe jabłka wkładamy do garnka, dodajemy umytą żurawinę oraz wodę i dusimy pod przykryciem przez około 10-15 minut. Następnie dodajemy miód, cynamon oraz wino. Dusimy przez kolejne 5 minut. Następnie wszystko blendujemy, aby powstał gładki mus.
- Jeżeli po posiłku zostanie trochę musu to spokojnie możemy resztę przełożyć do słoiczka i zawekować.
Wszystkie zawarte w artykule fotografie zostały wykonane aparatem Samsung GALAXY NX, otrzymanym od Samsung Electronics. Co., Ltd
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz