Żeberka pieczone to jedno z naszych ulubionych dań. Jest bardzo proste w przygotowaniu i wbrew pozorom, nie licząc czasu oczekiwania, czyli marynowania mięsa i samego pieczenia, przygotowuje się je bardzo szybko i bez większego wysiłku :) Tak przygotowane żeberka są niezwykle aromatyczne, bardzo soczyste i delikatne.
ok. 1,5 kg żeberek wieprzowych
mieszanka przypraw:
2 płaskie łyżeczki soli
łyżeczka suszonej papryki słodkiej
pół łyżeczki suszonego imbiru
1/4 łyżeczki chili
1/4 łyżeczki cynamonu
5 ziaren ziela angielskiego
2 ziarenka jałowca
łyżeczka pieprzu czarnego
pół łyżeczki ziaren kolendry
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Żeberka opłukać w wodzie, a następnie dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Najlepiej w moździerzu rozgnieść gorczycę, ziarna jałowca, ziela angielskiego, kolendry i pieprzu (można wszystkie ucierać razem). Rozkruszone wysypać do miseczki i dodać pozostałe, dokładnie wymieszać, aby powstała nam mieszanka przypraw, którą będziemy posypywać żeberka*. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Żeberka najpierw natrzeć startym ząbkiem czosnku, następnie oprószyć przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw i odstawić w chłodne miejsce na ok 1,5-2 godziny. Po tym czasie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni albo w rękawie do pieczenia albo w naczyniu żaroodpornym z przykrywką przez ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie na tyle, by samo odchodziło od kości.
- Takie żeberka świetnie smakują z puree ziemniaczanym i prostą sałatką np. z surowych pieczarek (przepis znajdziecie tutaj).
* Jeżeli nie wykorzystamy przygotowanej mieszanki przypraw w całości, resztę można zamknąć w słoiczku do przypraw lub w torebce "strunowej", tak aby była gotowa na następny raz.
Wszystkie zawarte w artykule fotografie zostały wykonane aparatem Samsung GALAXY NX, otrzymanym od Samsung Electronics. Co., Ltd.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz