poniedziałek, 23 grudnia 2013

Mlecz z ikrą ze śledzia w śmietanie


Święta to rzadki okres, kiedy więcej osób chce poświęcić trochę czasu i pracy, żeby przygotować śledzie od podstaw, czyli kupić je w całości, wyczyścić i mieć satysfakcję ze zrobienia w pełni własnej i wyjątkowo smakującej potrawy. Kupując całe śledzie zyskujemy coś więcej poza wyjątkowym mięsem.

W śledziach znajdziemy ikrę i mlecz, które umiejętnie przyrządzone są prawdziwym rarytasem. Wśród kilku najpopularniejszych przepisów, ten wydaje się chyba najprostszy. Po oczyszczeniu śledzi, ostrożnym wyjęciu ikry i mleczy (są bardzo delikatne, więc łatwo je uszkodzić), należy je solidnie wymoczyć (najlepiej przez dobę). Po wymoczeniu są praktycznie gotowe do jedzenia. Podajemy z gęstą śmietaną i drobno posiekanym szczypiorkiem oraz grubo zmielonym pieprzem (użyłam pieprzu czerwonego, ale można użyć każdego innego). Mlecz z ikrą w śmietanie i ze szczypiorkiem najlepiej smakuję na kromce świeżego, ciemnego pieczywa.








Wszystkie zawarte w artykule fotografie zostały wykonane aparatem Samsung GALAXY NX, otrzymanym od Samsung Electronics. Co., Ltd

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz