niedziela, 15 grudnia 2013

Ciasteczka maślane

Czy macie czasem ochotę na coś słodkiego do herbaty? My czasem mamy :) i wtedy idealnie sprawdzają się niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu ciasteczka maślane - przygotowanie i pieczenie ciasteczek nie zajmie więcej niż ok. pół godziny. 



Składniki (ok. 40-50 ciasteczek):

300 g mąki orkiszowej typ 630
240 g masła
6 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej (lub aromat waniliowy lub śmietankowy)

Przygotowanie: 
  • Do miski przesiewamy mąkę oraz cukier puder (żeby pozbyć się ewentualnych grudek), mieszamy. Dodajemy pastę waniliową lub aromat, a następnie miękkie masło i przy pomocy noża siekamy masło z mąką oraz cukrem aż składniki się połączą. Potem szybko wyrabiamy ciasto i formujemy z niego kulkę, którą można na kilka minut wrzucić do zamrażalnika (jeżeli stało się zbyt miękkie).
  • Z tak przygotowanego ciasta formujemy wałek o średnicy ok. 2 cm i kroimy go na ok. 1cm kawałki, z których formujemy kulki, układamy je na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia. Następnie możemy rozpłaszczyć kulki ciasta palcem lub widelcem nadając im delikatny wzór. 
  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut (jeżeli mamy włączony termoobieg należy uważać, żeby nie spalić ciasteczek).

Wszystkie zawarte w artykule fotografie zostały wykonane aparatem Samsung GALAXY NX, otrzymanym od Samsung Electronics. Co., Ltd

Przepis inspirowany przepisem z mojewypieki.com  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz