W tym roku również eksperymentowaliśmy ze śledziami - tym razem zrobiliśmy śledzie w śmietanie z jabłkami, ogórkami i podduszoną w zalewie octowej cebulką. Takie śledzie mają jednocześnie słodki, słony i kwaśny smak, a śmietanka dodaje im delikatności. Co prawda te śledzie były gotowe po Świętach, ale i tak zniknęły bardzo szybko :) Sezon na śledzie trwa nadal!
Składniki:
4 płaty śledzia
2-3 ogórki konserwowe
1 jabłko - twarde i słodkie (np. ligol)
2 białe cebule
pół szklanki octu białego 10%
szklanka wody
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziarenek czarnego pieprzu
300 ml śmietanki 12 lub 18%
sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie:
- Cebulkę kroimy w piórka. W garnku gotujemy ocet z wodą oraz przyprawami i dodajemy do niego pokrojoną cebulę - delikatnie ją gotujemy, aby przeszła smakiem octu oraz ziół, ale jednocześnie pozostała chrupiąca. Odlewamy z cebuli ocet i studzimy.
- Ogórki oraz jabłka kroimy na cienkie plasterki. Śledzie kroimy na ok. 2 cm kawałki. Śmietanę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- W słoiku, lub innym naczyniu, w którym będziemy przechowywać śledzie, układamy na przemian warstwę ogórków, jabłek, cebulki, śledzi i doprawionej śmietany. Na koniec możemy wszystko wymieszać potrząsając słoikiem. Tak przygotowane śledzie po ok. 2 dniach są gotowe do spożycia.
Wszystkie zawarte w artykule fotografie zostały wykonane aparatem Samsung GALAXY NX, otrzymanym od Samsung Electronics. Co., Ltd
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz