poniedziałek, 23 grudnia 2013

Śledzie marynowane w zalewie korzennej

Po raz pierwszy takie śledzie zrobiliśmy w ubiegłym roku na święta Bożego Narodzenia. Podbiły serca wszystkich członków naszej rodziny i od tamtej pory są stałym elementem niemalże każdego rodzinnego przyjęcia, w tym przede wszystkim Wigilii. Do przygotowania najlepiej użyć całych śledzi, które trzeba co prawda wyfiletować, ale ich smak wart jest tego poświęcenia ;)


Składniki:

6 całych śledzi (12 filetów)
3 średniej wielkości cebule
250 ml octu winnego

250 ml wody
50 ml whisky 
100 g cukru
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka białej gorczycy
pół łyżeczki czerwonego pieprzu
1/4 łyżeczki czarnuszki
7-8 goździków
6 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren jałowca

Przygotowanie:
  • Śledzie przed przygotowaniem potrawy należy oczyścić i wyfiletować oraz namoczyć przez kilka godzin, tak, aby nie były słone (najlepiej co jakiś czas wymieniać wodę. Gotowe płaty śledziowe kroimy na ok. 3 cm kawałki. 
  • Cebulę kroimy w piórka. Do garnka wlewamy ocet, wodę oraz whisky, dosypujemy cukier i podgrzewamy do momentu w którym cukier się rozpuści - uważając by zalewa się nie zagotowała. Dodajemy wszystkie przyprawy i podgrzewamy, żeby uwolniły swój aromat, znów uważając, by zalewa się nie zagotowała. 
  • Do przygotowanego słoika układamy na zmianę śledzie oraz cebulkę. Na koniec zalewamy ostudzoną zalewą z przyprawami.


Wszystkie zawarte w artykule fotografie zostały wykonane aparatem Samsung GALAXY NX, otrzymanym od Samsung Electronics. Co., Ltd


  • 300 ml octu winnego
  • 250 ml wody
  • 50 ml whisky lub wody
  • łyżeczka soli
  • 120 g brązowego cukru muscovado (w przepisie było 175 g białego cukru, to zdecydowanie zbyt dużo – zmniejszyłabym tę ilość o połowę)
  • 2 cebule, pokrojone w piórka
  • pęczek świeżego koperku, posiekany
Mieszanka przypraw:
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • - łyżeczka ziaren pieprzu czarnego (dałam 1/4 łyżeczki – solidną szczyptę)
  • - łyżeczka gorczycy
  • - łyżeczka kolendry
  • - kilka goździków
  • - kilka ziarenek jałowca
  • - 1/4 łyżeczki czarnuszki (opcjonalnie)
  • - solidna szczypta czerwonego pieprzu (opcjonalnie)
- See more at: http://ziolowyzakatek.com.pl/marynowane-sledzie/#sthash.hziFtXhC.dpuf


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz