niedziela, 22 grudnia 2013

Śledzie z cebulką i ogórkiem w oleju

Połączenie tym razem dość niekonwencjonalne, proste i niezwykle smaczne. I powiem tylko, że to przepis mojej mamy, która pewnego razu wpadła na pomysł połączenia śledzi z ogórkami kiszonymi, które zostały w lodówce ;) i tak powstał przepis na śledzie, które od dłuższego już czasu na stałe zagościły w naszym menu. 

Składniki: 

6 filetów śledziowych
4-5 kiszonych ogórków
2 średniej wielkości cebule
pęczek świeżej natki pietruszki
olej (może być słonecznikowy)

Przygotowanie:
  • Śledzie należy wymoczyć kilkukrotnie zmieniając im wodę. Następnie pokroić na ok.
  • 2-3 cm kawałki. 
  • Cebulę siekamy w kostkę, ogórki kiszone obieramy oraz kroimy w kostkę, natkę pietruszki siekamy. 
  • W wyparzonym słoiku układamy na przemian warstwę cebuli, ogórka kiszonego, pietruszki i śledzi. Na koniec zalewamy przygotowane śledzie olejem i odstawiamy na ok. 2 dni. 



Wszystkie zawarte w artykule fotografie zostały wykonane aparatem Samsung GALAXY NX, otrzymanym od Samsung Electronics. Co., Ltd

2 komentarze:

  1. U mnie sledzie czesto wystepuja z ogorkami kiszonymi:)uwielbiamj, a jakich tutaj uzywasz sledzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupujemy całe śledzie (takie jak na zdjęciu) i filetujemy je w domu. Są dużo lepsze niż gotowe płaty, co nie oznacza, że nie można ich też użyć :).

      A jaki jest Twój przepis na śledzie z ogórkami?

      Usuń