
Tym razem przepis na nasze ulubione steki wołowe podawane z słodkimi ziemniakami i sałatką z pieczarek. Do steków warto wybrać dobrą wołowinę, produkowaną z krów ras mięsnych - dzięki temu steki nie będą twarde i będą rozpływały się w ustach.
Składniki:
2 steki wołowe (z rostbefu lub polędwicy)
kilka gałązek świeżego rozmarynu
świeżo zmielony pieprz
2 ząbki czosnki
3 łyżki oliwy z oliwek
2 średniej wielkości bataty
łyżka masła
sałatka:
300 g pieczarek
sól, świeżo zmielony pieprz, cukier
sok z połowy cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
słodka papryka w proszku
ewentualnie szafran
- Steki wołowe obkładamy lekko roztartym rozmarynem, czosnkiem pokrojonym na cienkie plasterki, oprószmy pieprzem i polewamy delikatnie oliwą z oliwek. Odstawiamy na godzinę, żeby mięso się zamarynowało.
- Bataty obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w wodzie do miękkości. Jak ziemniaki będą miękkie, dodajemy do nich masło i ucieramy na puree.
- Pieczarki myjemy bardzo dokładnie, obieramy zewnętrzną skórkę i kroimy na bardzo cienkie plasterki. W oddzielnej miseczce przygotowujemy sos - mieszamy ze sobą oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, słodką papryką oraz szafranem (jeżeli taki mamy - szafran nada pieczarkom pomarańczowo złoty kolor). Pokrojone pieczarki polewamy przygotowanym sosem na 15 minut przed podaniem.
- Zdejmujemy ze steków rozmaryn oraz czosnek. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek na ulubiony stopień wysmażenia - nasz ulubiony to medium-rare, co oznacza, że smażymy z każdej strony po ok. 3-4min. i zostawiamy na chwilę, by mięso "odpoczęło", a w tym czasie wyjmujemy na talerze puree oraz sałatkę.
* http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/polacy-nie-chca-jesc-wolowiny-w-ostatniej-dekadzie-jej-ceny,1945882,4199
Wszystkie zawarte w artykule fotografie zostały wykonane aparatem Samsung GALAXY NX, otrzymanym od Samsung Electronics. Co., Ltd.
hmm z tego co wiem to wołowinę smaży sie na margarynie, jak wychodzi na oliwie?
OdpowiedzUsuńMy nie smażymy na margarynie i raczej jej w ogóle w kuchni nie używamy, ponieważ jest to produkt wysoko przetworzony, czego staramy się w naszej kuchni unikać.
UsuńTomek, edytowales dodatkowo zdjęcia?
OdpowiedzUsuńZdjęcia w większości ogarnia Agnieszka :-), ale akurat tych specjalnie nie edytowaliśmy
Usuń