czwartek, 16 stycznia 2014

Eklerki

Eklerki to jedne z moich ulubionych ciastek - mogłabym je jeść niemal codziennie. Dlatego karnawał w tym roku na blogu rozpoczynamy przepisem na domowe eklerki, pomimo tego, że tradycyjnymi słodyczami jedzonymi w tym okresie są pączki i faworki (na które przepisy też niedługo się znajdą).
Domowe eklerki jest wbrew pozorom bardzo łatwo przygotować. Są jednocześnie delikatne i chrupiące, mają w sobie to, co w słodyczach lubię najbardziej - bitą śmietanę i czekoladę.


Składniki: 
200 g mąki
100 g masła
5 jajek
1 szklanka wody
szczypta soli

300 ml śmietanki kremówki
sok z plasterka cytryny
2 płaskie łyżki cukru waniliowego

pół tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady

Przygotowanie: 
  • Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli. Wsypać mąkę i szybko ucierać, aż ciasto stanie się gładkie, lśniące i będzie odstawać od ścianek naczynia. Całość zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
  • Do ostudzonego ciasta wbijać kolejno całe jajka ucierając cały czas (można ucierać mikserem).
  • Tak przygotowane ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na przykrytą papierem do pieczenia blaszkę porcje "eklerkowe" - można zrobić pełnowymiarowe lub mini eklerki. Jeżeli nie macie rękawa cukierniczego ciasto na blaszkę można nałożyć przy pomocy łyżek i wygładzić je palcami lekko zwilżonymi wodą.
  • Eklerki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut, aż staną się złociste i wyrosną. Dobrze jest włożyć ciastka do ciepłego piekarnika, ale nie rozgrzanego do temperatury pieczenia, tak aby dać im możliwość powolnego wyrastania.
  • W czasie kiedy się eklerki pieką możemy przygotować bitą śmietanę - do wysokiego naczynia wlewamy mocno schłodzoną kremówkę, dodajemy cukier i sok z cytryny i ubijamy mikserem, aż śmietana będzie puszysta. Możemy pod koniec dodać utrwalacz do bitej śmietany, aby się dłużej utrzymała.
  • Upieczone i ostudzone eklerki wypełniamy bitą śmietaną albo przy pomocy szprycy cukierniczej lub nie do końca rozkrawając ciasteczka i wypełniając je śmietaną przy pomocy łyżeczki.
  • Na koniec w kąpieli wodnej należy rozpuścić czekoladę i posmarować górę eklerek.
  • Domowe eklerki najlepiej podawać świeżo przygotowane do filiżanki kawy :)
 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz