sobota, 25 stycznia 2014

Zupa z porów

Bardzo smaczna zupa z porów i ziemniaków z dodatkiem cebulki i mleka. Pierwszy raz taką jadłam w restauracji w English Market w Cork i od tamtego czasu na stałe zagościła w naszym menu. Jest delikatna, ale jednocześnie wyrazista, lekka, sycąca i rozgrzewająca - idealna na zimowy obiad.


Składniki: 
25 g masła
3 duże pory
250 g ziemniaków
1 cebula
750 ml bulionu drobiowego lub wody
300 ml mleka
sól, pieprz
szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:
  • Pory bardzo dokładnie myjemy i kroimy na kawałki. Cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy - cebulę w piórka, ziemniaki w kostkę.
  • Masło roztapiamy w dużym rondlu, dodajemy pokrojone pory, ziemniaki i cebulę. Mieszamy tak, aby wszystkie składniki zostały pokryte masłem. przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 min, aż warzywa zmiękną od czasu do czasu mieszamy, aby się nie przypaliły. 
  • Następnie dodajemy bulion lub wodę oraz mleko, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze przez ok. 20 min.
  • Kiedy zupa będzie gotowa blenderem blendujemy ją tak, aby powstał gładki krem. Dodajemy do smaku sól oraz pieprz i podajemy udekorowane szczypiorkiem ze świeżym pieczywem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz