wtorek, 29 października 2013

Zupa z dyni

Dynia uchodzi za jedno z warzyw wyjątkowo zdrowych, a jednocześnie mam wrażenie, że jest w naszej kuchni mocno niedoceniana. Jej czas przychodzi zawsze jesienią i gości w naszych domach coraz częściej tylko z powodu zdobywającego popularność również w Polsce Halloween. Dynia doskonale nadaje się na przetwory, z jej pestek powstaje doskonały i zdrowy olej, same pestki są idealne do chrupania w wolnych chwilach czy do pieczenia chleba (np. takiego). Chłodniejsze, jesienne wieczory to też czas, kiedy szukamy czegoś rozgrzewającego. Trudno o coś lepszego niż gorący talerz pysznej, zdrowej i bardzo gęstej zupy z dyni.
Jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Oczywiście każdy ma swoje sposoby, triki i ulubione dodatki. Ja chciałam wam zaproponować zupę dyniową w bardzo prostej formie oraz z przyprawami, które w połączeniu z dynią mogą wydać się zaskakujące!
Kurkuma doskonale uzupełnia się z dynią, ponieważ podkreśla jej intensywny żółty kolor i swoją lekką goryczką przełamuje słodkawy smak. Dzięki kurkumie zupa nabiera prawdziwego charakteru. Jeżeli dodamy do niej jeszcze mały liść kafiru, to odbędziemy kulinarną podróż w regiony o wiele cieplejsze niż Polska w listopadzie. 

Składniki: 
1/5 sporej dyni (ok 1kg)
1 łyżeczka kurkumy
kilka ziaren świeżego granatu
mały liść kafiru
2 kromki czerstwego pieczywa na grzanki (opcjonalnie)
1 szklanka bulionu

  • Dynię obieramy, wyrzucamy miękkie części i pestki (które można uprażyć), kroimy w kostkę (łatwiej podda się blenderowi) i gotujemy pod przykryciem aż zmięknie. Dynię gotujemy na niedużej ilości bulionu (wystarczy go tylko tyle, żeby przykryć dno i nie przypalić dyni). Następnie miksujemy blenderem na krem (jeżeli zupa jest za rzadka, to gotujemy bez pokrywki na małym ogniu, żeby zredukować za dużą ilość płynu. Do zmiksowanej dyni dodajemy kurkumę, mały liść kafiru (można go pokruszyć), sól i pieprz do smaku. 
  • Zupę podajemy w miseczce i posypujemy ją kilkunastoma świeżymi pestkami granata (dodają kwaskowego smaku i delikatnie przełamują smak kremu). Jeżeli ktoś lubi można dodać także kilka grzanek zrobionych z czerwstwego pieczywa, pokrojonego w kostkę i podsmażonego na maśle.

1 komentarz: