wtorek, 17 września 2013

Domowy chleb z ziarnami dyni

Domowy chleb wcale nie wymaga dużo czasu nie trzeba też być dyplomowanym piekarzem. Wystarczą mąka, woda, drożdże i naczynie żaroodporne.


Składniki:
500 g mąki orkiszowej typ 720
100 g mąki pszennej typ 550*
40 g drożdży
525 ml wody
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
5 łyżek ziaren dyni

  • W małej miseczce mieszamy drożdże z cukrem oraz częścią wody. Odstawiamy na 10 min aż drożdże zaczną się pienić.
  • Do dużej miski przesiewamy mąkę orkiszową oraz pszenną, dodajemy sól oraz ziarna dyni.mieszamy, aby składniki się połączyły. 
  • Gdy drożdże zaczną się pienić należy wlać je do miski z mąką wlać resztę wody,  wszystko dokładnie wymieszać.
  • Gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciast rośnie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni z naczyniem żaroodpornym, w którym będziemy piec chleb.
  • Gdy ciasto wyrośnie, a piekarnik będzie rozgrzany ostrożnie wyjmujemy naczynie żaroodporne, mieszamy ciasto aby opadło i wlewamy je do gorącego naczynia. 
  • Chleb pieczemy przez ok. 45-50 minut. Wierzch chleba można posypać ziarnami, wówczas należy po pierwszych 15 minutach pieczenia chleba nakryć naczynie pokrywką, aby ziarenka się nie przypaliły, gdyż przypalone będą gorzkie. 

* do przygotowania tego chleba nie trzeba mieszać mąki, można użyć jednego rodzaju - orkiszowej lub pszennej chlebowej.

2 komentarze: