Składniki:
500 g mąki orkiszowej typ 720
100 g mąki pszennej typ 550*
40 g drożdży
525 ml wody
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
5 łyżek ziaren dyni
- W małej miseczce mieszamy drożdże z cukrem oraz częścią wody. Odstawiamy na 10 min aż drożdże zaczną się pienić.
- Do dużej miski przesiewamy mąkę orkiszową oraz pszenną, dodajemy sól oraz ziarna dyni.mieszamy, aby składniki się połączyły.
- Gdy drożdże zaczną się pienić należy wlać je do miski z mąką wlać resztę wody, wszystko dokładnie wymieszać.
- Gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciast rośnie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni z naczyniem żaroodpornym, w którym będziemy piec chleb.
- Gdy ciasto wyrośnie, a piekarnik będzie rozgrzany ostrożnie wyjmujemy naczynie żaroodporne, mieszamy ciasto aby opadło i wlewamy je do gorącego naczynia.
- Chleb pieczemy przez ok. 45-50 minut. Wierzch chleba można posypać ziarnami, wówczas należy po pierwszych 15 minutach pieczenia chleba nakryć naczynie pokrywką, aby ziarenka się nie przypaliły, gdyż przypalone będą gorzkie.
* do przygotowania tego chleba nie trzeba mieszać mąki, można użyć jednego rodzaju - orkiszowej lub pszennej chlebowej.
Jak długo pieczemy chleb?
OdpowiedzUsuńokoło 45 minut. Zaraz dodam do przepisu :)
Usuń