A dla nas irish full breakfast to także wspomnienie tegorocznych wakacji :)
Składniki:
2 śniadaniowe kiełbaski wieprzowe
2 plastry bekonu
pół pomidora
1 jajko
plaster black pudding (rodzaj kaszanki)
plaster white pudding (również rodzaj kaszanki - opcjonalnie, gdyż w Polsce jest dość trudno dostępny)
2 kawałki chleba tostowego
2 pieczarki (opcjonalnie)
hash brown - rodzaj placka ziemniaczanego (przepis niedługo znajdzie się na blogu), który można zastąpić także opiekanymi ziemniakami
odrobina masła (lub oliwy)
- Pieczarki czyścimy dokładnie i kroimy na plastry.
- Pomidor delikatnie opiekamy w piekarniku przez ok 10 min z opcją grillowania, przekładając w połowie pieczenia pomidor na drugą stronę.
- Jeżeli mamy przygotowane has browny to je podsmażamy na patelni, aby były gorące, jeżeli nie to możemy ugotowane ziemniaki opiec w piekarniku razem z pomidorem na złoty kolor i podać do śniadania.
- Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim pieczarki. Na tej samej patelni i w tym samym czasie kładziemy i podsmażamy kiełbaski wieprzowe na złoty kolor oraz bekon.
- Następnie wrzucamy jajko i robimy jajko sadzone. Obok jajka, kiełbasek i bekonu delikatnie przypiekamy także black pudding i white pudding.
- Pieczywo tostowe opiekamy w tosterze na złoty kolor.
- Wszystkie gotowe podpieczone składniki wykładamy na jeden talerz i tak podajemy - bez dekoracji.
Niekiedy do śniadania podaje się różne sosy - w tym m.in majonez i ketchup, ale to już wariacja na temat tradycyjnego irlandzkiego śniadania.
a gdzie fasolka?
OdpowiedzUsuńFasolka bywa opcjonalna, nie musi być w każdym irlandzkim śniadaniu, a nawet niektóre książki kucharskie podają, że jest to składnik typowo brytyjski :)
OdpowiedzUsuń