niedziela, 20 października 2013

Owocowa tarta

Tarty to jedne z najprostszych ciast, jakie można upiec. Nawet niezbyt wprawnemu kucharzowi czy cukiernikowi uda się zagnieść ciasto, zrobić prosty krem i podać zachwycające ciasto.
Pomysł na tą tartę narodził się z chęci połączenia smaków kwaśnego i słodkiego - dlatego owoce są w nim kwaśne, a krem delikatny, puszysty i słodki. Wyrazistości i tekstury tarcie dodaje kruche ciasto. Przepis na formę do tarty o średnicy: 27 cm.


Składniki: 
Ciasto:
200 g mąki orkiszowej, typ 650
100 g masła
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
1 jajko

Krem:
ok 500 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
1 opakowanie cukru waniliowego

Owoce:
3 dojrzałe kiwi
3 plastry świeżego ananasa

Przygotowanie:
  • Zaczynamy od przygotowania ciasta: przesiewamy mąkę do miski, wsypujemy cukier puder oraz cukier waniliowy. Następnie do mąki z cukrem dodajemy posiekane mocno schłodzone masło. W kilkunastu szybkich ruchach rąk należy "rozkruszyć" masło w mące, aby powstały delikatne kluseczki. Do miski wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Na koniec z zagniecionego ciasta formujemy kulę i wstawiamy ją do lodówki na ok. 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozkładamy je na posypanej mąką stolnicy i wałkujemy na dość cienki placek. Nakładamy cisto na wałek (delikatnie oprószony mąką, żeby się gotowe ciasto nie przykleiło) i przekładamy do formy. Dociskamy palcami brzegi i wyrównujemy tak, aby nic nie wystawało poza formę.  Odstawiamy na kolejne pół godziny do lodówki. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Po wyjęciu ciasta z lodówki nakłuwamy spód dość gęsto widelcem, nakładamy na wierzch papier do pieczenia i obciążamy wierzch ciasta albo ceramicznymi kuleczkami do pieczenia albo, jeżeli takich nie posiadamy to zwykłą fasolą typu jaś. Wkładamy tak przygotowaną tartę do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 min, po tym czasie zdejmujemy z wierzchy obciążenie i wkładamy ciasto do piekarnika jeszcze na 10 min, żeby się ciasto z wierzchu zrumieniło.
  • Do robota kuchennego wrzucamy serek mascarpone oraz cukier puder i cukier waniliowy, dolewamy sok z cytryny i miksujemy aż składniki się połączą. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno w oddzielnym naczyniu. Następnie dodajemy ją powoli do masy z serka mascarpone, aby powstał delikatny i puszysty krem. 
  • Na ostudzone ciasto wykładamy krem i układamy owoce - obrane, pokrojone na cząstki. 

1 komentarz:

  1. Musi super smakowac z bialym winem. Sprobujemy upiec. Dziekuje za fajny przepis!
    Mycha

    OdpowiedzUsuń