niedziela, 4 stycznia 2015

Pierś z gęsi pieczona w cydrze

Idealna przekąska na karnawałowe imprezy - prosta w przygotowaniu, bardzo efektowna i pyszna. Pieczoną w cydrze pierś gęsi można podawać na ciepło lub na zimno, świetnie komponuje się z kolendrowym pesto oraz musem z jabłek i żurawiny na świeżej bagietce. 


Składniki: 
1 pierś z gęsi
tymianek
sól, pieprz
pęczek kolendry
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
3-4 kwaśne jabłka, np. szare renety
100 g żurawiny
cydr


Przygotowanie:
  • Jabłka obieramy ze skórki i dzielimy na części. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i dodajemy umytą żurawinę.
  • Pierś z gęsi doprawiamy najlepiej świeżo zmielonym czarnym pieprzem, solą oraz tymiankiem. Następnie rozgrzewamy kroplę oleju na patelni grillowej i smażymy pierś przez 10 minut na stronie ze skórką oraz 3 minuty na stronie bez skórki Następnie przekładamy przysmażoną skórką do góry gęś do naczynia żaroodpornego wyłożonego jabłkami i żurawiną. Zalewamy jabłka i gęś cydrem do wysokości spieczonej skórki. 
  • Tak przygotowaną gęś wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut do temperatury 180 stopni. Pierś powinna być w środku delikatnie różowa. 
  • W czasie pieczenia gęsi przygotowujemy kolendrowe pesto. Pęczek świeżej kolendry myjemy i wkładamy do blendera, dodajemy obrany ząbek czosnku, 2 szczypty soli oraz oliwę z oliwek. Blendujemy wszystko dokładnie, aby powstał sos pesto. 
  • Gotową pierś studzimy, kroimy na plasterki. Część jabłek upieczonych w cydrze kroimy na plasterki, resztę blendujemy z żurawiną. Podajemy ze świeżą bagietką, pesto, pokrojonymi jabłkami oraz musem jabłkowo żurawinowym.
 Przepis na tę przepyszną gęś dostaliśmy od p. Katii z Little Chef, której bardzo dziękujemy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz