Idealna przekąska na karnawałowe imprezy - prosta w przygotowaniu, bardzo efektowna i pyszna. Pieczoną w cydrze pierś gęsi można podawać na ciepło lub na zimno, świetnie komponuje się z kolendrowym pesto oraz musem z jabłek i żurawiny na świeżej bagietce.
Składniki:
1 pierś z gęsi
tymianek
sól, pieprz
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
3-4 kwaśne jabłka, np. szare renety
100 g żurawiny
cydr
Przygotowanie:
- Jabłka obieramy ze skórki i dzielimy na części. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i dodajemy umytą żurawinę.
- Pierś z gęsi doprawiamy najlepiej świeżo zmielonym czarnym pieprzem, solą oraz tymiankiem. Następnie rozgrzewamy kroplę oleju na patelni grillowej i smażymy pierś przez 10 minut na stronie ze skórką oraz 3 minuty na stronie bez skórki Następnie przekładamy przysmażoną skórką do góry gęś do naczynia żaroodpornego wyłożonego jabłkami i żurawiną. Zalewamy jabłka i gęś cydrem do wysokości spieczonej skórki.
- Tak przygotowaną gęś wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut do temperatury 180 stopni. Pierś powinna być w środku delikatnie różowa.
- W czasie pieczenia gęsi przygotowujemy kolendrowe pesto. Pęczek świeżej kolendry myjemy i wkładamy do blendera, dodajemy obrany ząbek czosnku, 2 szczypty soli oraz oliwę z oliwek. Blendujemy wszystko dokładnie, aby powstał sos pesto.
- Gotową pierś studzimy, kroimy na plasterki. Część jabłek upieczonych w cydrze kroimy na plasterki, resztę blendujemy z żurawiną. Podajemy ze świeżą bagietką, pesto, pokrojonymi jabłkami oraz musem jabłkowo żurawinowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz