poniedziałek, 12 stycznia 2015

Zupa paprykowa

Zimowa, rozgrzewająca, gęsta zupa z papryki. Delikatnie pikantna, bardzo aromatyczna - kremowa zupa z dodatkiem śmietankowego serka.




Składniki:
2 papryki czerwone słodkie (można zstąpić zwykłymi)
1 duża czerwona papryka
1 średniej wielkości cebula
1 szalotka
serek śmietankowy (naturalny bądź z przyprawami - w tej zupie użyłam serka Piątnica Twój smak)
1,5 l bulionu ewentualnie woda
sól, biały pieprz
1/2 łyżeczki chili
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Przygotowanie:
  • Papryki dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na pół i układamy na blaszce do pieczenia skórką do góry. na blaszkę dodajemy też przekrojone na pół cebulę i szalotkę. Wszystko wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 20 minut. Jeżeli mamy w piekarniku opcję grillowania to na ostatnie 10 minut możemy włączyć tą opcję i podgrillować warzywa. Po tym czasie wyjmujemy warzywa z piekarnika i zdejmujemy z papryki skórkę.
  • Do garnka, w którym będziemy gotować zupę wlewamy bulion lub wodę i dodajemy warzywa. Całość zagotowujemy, a następnie dodajemy przyprawy: sól, pieprz, chili. Zupę studzimy, dodajemy serek i całość dokładnie blendujemy. 
  • Zupę podajemy z ryżem - najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym. 


1 komentarz: