środa, 14 stycznia 2015

Czekoladowe muffinki z wiśniami

Jedne z najszybszych ciastek, jakie możecie przygotować. Wystarczy ok. 20 minut na przygotowanie i 30 minut w piekarniku i mamy efektownie wyglądające czekoladowe muffinki z wiśniami. Do ich przygotowania można użyć wiśni świeżych jak i tych mrożonych. Te babeczki nie są też bardzo słodkie, mają mocno kakaowy smak przełamany kwaskowymi wiśniami.

Składniki: 
1,5 szklanki mąki żytniej chlebowej (typ 720)
1 łyżeczka sody ocyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
pół szklanki cukru ( najlepiej brązowego)
100 g masła
pół szklanki maślanki
pół szklanki mleka
2 jajka
100 g gorzkiej czekolady (ja używam tej z min. 70% kakao)
wiśnie 

Przygotowanie: 
  • Do przygotowania muffinków potrzebujemy 2 misek - jednej na składniki suche, drugiej na składniki mokre. W pierwszej mieszamy dokładnie przesianą mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem. W drugiej mieszamy rozpuszczone i ostudzone masło z jajkami, mlekiem i maślanką. 
  • Następnie wlewamy wymieszane składniki "mokre" do suchych i mieszamy dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły.
  • Czekoladę siekamy nożem, wrzucamy do ciasta i ponownie mieszamy do połączenia składników. 
  • Formę do pieczenia muffinów wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasto tak do 2/3 wysokości. Następnie w każdej muffince zatapiamy po kilka wiśni (3-4). 
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.




1 komentarz: