Moje ulubione ciasto z dużą ilością czekolady, orzechów, czyli tego, co w cieście i nie tylko najlepsze :). To ciasto jest doskonałą alternatywą dla tych, którzy nie przepadają za świątecznym pienikiem. Bardzo wyraźne w smaku kusi zapachem gorzkiej czekolady, orzechów, kawy i rumu. Jest też dość ciężkie i sycące, tym samym na pewno nie zjemy go zbyt dużo. Na naszym stole pojawia się dwa razy w roku - w święta właśnie.
Składniki:
Składniki:
200 g mąki pszennej lub orkiszowej
4 jajka
170 g masła
150 g cukru
50 g czekolady gorzkiej (można dodać 100 g wówczas pomijamy czekoladę mleczną)
50 g czekolady mlecznej
opakowanie cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka rumu lub aromat rumowy
czekolada do dekoracji
poncz:
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
0,5 l wody
2 łyżki rumu
1 łyżka cukru
Przygotowanie:
- Orzechy prażymy na suchej patelni, uważając na to, by ich nie przypalić. Po uprażeniu orzechy studzimy, połowę odkładamy na bok do dekoracji, resztę dokładnie mielimy.
- Składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy) wsypujemy do miski, dokładnie mieszamy a następnie dodajemy masło i ucierając dodajemy po kolei jajka. Pod koniec ucierania dodajemy rum lub aromat rumowy, a następnie czekoladę i zmielone orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita, dość gęsta masa.
- Ciasto wykładamy do formy (dowolnej - może być to także forma na babkę świąteczną) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy przez ok. godzinę w temperaturze 180 stopni, aż do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto studzimy, przygotowując w tym czasie poncz: zaparzamy kawę rozpuszczalną, dodajemy do niej cukier, a po ostygnięciu także alkohol. Tak przygotowanym ponczem nasączamy ciasto.
- Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową albo czekolada rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posypujemy gęsto odłożonymi orzechami, które można w części przekroić na pół lub na ćwiartki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz