środa, 19 listopada 2014

Jesienne warsztaty kulinarne z dynią i jabłkiem w tle

Na warszawskim Mokotowie jest pewne urocze miejsce - szkoła gotowania Little Chef. Po raz kolejny mieliśmy okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych tym razem jesiennych. Tematem spotkania były potrawy z sezonowych warzyw i owoców jakimi są dynie i jabłka. Jak się okazało na miejscu była jeszcze jedna wspaniała atrakcja, jaką było spotkanie ze specjalistą od tradycyjnych nalewek - Zbigniewem Sierszułą. Oczywiście zdradził nam kilka sekretów podczas degustacji specjałów jego produkcji. 

Samo spotkanie oraz zaproponowane menu bardzo przypadło mi do gustu. Dowiedziałam się jak zrobić nietypową pizzę z jabłek , curry z dynią, sałatkę i zupę – oczywiście dyniową! Z pozoru tradycyjna zupa z dyni nabrała charakterystycznego, pikantnego smaku dzięki chili i imbirowi. Najbardziej jednak zaskoczył mnie smak dyniowego curry z mleczkiem kokosowym, kurkumą i sokiem z limonki. 

Little Chef jest pierwszą w Polsce szkołą kulinarną dla dzieci, ale zajęcia kierowane są również do dorosłych. Dzięki firmie Samsung, która jest partnerem technologicznym szkoły, pasjonaci mogą poznać wszelkie tajniki gotowania korzystając z najnowszego sprzętu AGD. Podczas warsztatów zaprezentowano nam też najnowszą zmywarkę WaterWall, którą cechuje zastosowanie innowacyjnej technologii, tzw. „ściany wody” (w przeciwieństwie do tradycyjnych zmywarek „ze śmigłem”, ta zmywa naczynia na całej powierzchni i nie ma w rogach stref, do których nie dochodzi woda. Cudeńko po prostu :)  

A poniżej dwa przepisy na dania, które robiliśmy w czasie warsztatów:

ZUPA Z DYNI
Składniki: 1 litr rosołu
1 kg dyni (obrana skóra, wyrzucone pestki)
1 por drobno posiekany
1 cebula drobno posiekana
Imbir 5 cm
½ papryki chili
2 łyżki płatków migdałowych lub suszonych pestek dyni
2 łyżki masła
sól i pieprz

Przygotowanie:
  • Nagrzać piekarnik do 200 C. Dynię pokroić na duże kawałki, usunąć pestki i odkroić skórę. Na blaszce z piekarnika położyć papier do pieczenia, na nim dynie i piec w piekarniku aż dynie będzie bardzo miękka.  
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę
  • Iibir obrać ze skórki i zetrzeć na tarce „ziemniaczanej”, czyli takiej która służy do tarcia ziemniaków na placki kartoflane.
  • Chili posiekać bardzo drobno. Umyć ręce wodą i mydłem bardzo dokładnie.
  • Pora przeciąć w poprzek w miejscu gdzie kolor biały zmienia się na zielony. Odciąć też mały kawałek na przeciwległym końcu. Pora przeciąć wzdłuż na pół, zdjąć z niego pierwszą warstwę i wyrzucić. Pora delikatnie umyć i wytrzeć. Następnie posiekać na plasterki grubości 2-3 mm.
  • W dużym garnku rozpuścić masło, dodać cebulę, pora i chili. Smażyć cały czas mieszając aż cebula będzie miękka – około 7 min.
  • Dodać rosół, dynię, tarty imbir i gotować 30 – 40 min.
  • Zmiksować i dodać pieprz oraz sól.
  • Migdały podpiec na suchej patelni.
  • Zupę podawać posypaną migdałami.

 PIZZA Z JABŁEK
Składniki:Ciasto francuskie
2 łyżki bułki tartej
3 średnie jabłka
1 ½ łyżki masła
¼ szklanki cukru
1/8 łyżeczki soli
1 szklanka tartego ostrego cheddaru

Przygotowanie:
  • Rozgrzać piekarnik do 200 C.
  • Na blacie posypanym mąką rozwałkować ciasto francuskie do rozmiaru blachy z piekarnika.
  • Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia. Przenieść ciasto na blachę.
  • Ciasto nakłuć widelcem i posypać bułką tartą.
  • Jabłka obrać, wydrążyć środek z nasionami i pociąć w cienkie okrągłe plastry.
  • W małym rondelku rozpuścić masło.
  • Jabłka polać masłem, posypać cukrem i solą. Delikatnie zamieszać.
  • Rozłożyć jabłka na cieście zostawiając margines 3 cm.
  • Ciasto na brzegach podwinąć i zawinąć na jabłka, tworząc podwyższony brzeg.
  • Piec przez 35-40 min.
  • Pizzę posypać startym cheddarem i pic kolejne 5-9 min.
Warsztaty były niezapomnianym wydarzeniem, szczególnie za sprawą Zbigniewa Sierszuły, mistrza nalewek, który przekazał nam parę tajemnic związanych z tą wyjątkową sztuką przygotowywania aromatycznych trunków. W trakcie degustacji pan Zbigniew kilkukrotnie zaskoczył wszystkich obecnych, którzy próbowali zgadnąć jakie owoce i zioła zastosowano do przygotowania poszczególnych trunków. W przyszłym roku zmierzymy się z problemem i za namową gospodarza spotkania nastawimy domową pigwówkę :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz