sobota, 3 maja 2014

Ciasto włoskie


Dzisiaj przepis na jedno z najprostszych ciast, jakie znam. To bardzo proste i szybkie ciasto włoskie pachnące przyprawami korzennymi, słodkie i delikatnie kwaśne w smaku z dużą ilością bakalii, świetnie nadaje się na domowe przyjęcia, można je też zabrać jako słodką przekąskę na wiosenny piknik. A dodatkową zaletą tego ciasta jest to, że nie może się nie udać - zawsze wychodzi, nawet tak niewprawnemu cukiernikowi, jak ja :)

Składniki:
6 dużych kwaśnych jabłek - najlepsze będą szare renety
1 szklanka cukru
bakalie (orzechy włoskie, rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy laskowe) 
3 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
przyprawy korzenne (cynamon, zmielone goździki, odrobina sproszkowanego imbiru i gałaki muszkatołowej, zmielony anyż, można dodać również kardamon) 
3/4 szklanki oleju 

Przygotowanie:
  • Jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, mieszamy razem ze szklanką cukru  i posiekanymi bakaliami i odstawiamy na ok. 2 godziny w chłodne miejsce, aby cukier się rozpuścił. 
  • Po tym czasie do jabłek dodajemy 3 jajka (całe) i delikatnie mieszamy.
  • W oddzielnej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy kakao i zmielone przyprawy korzenne. Dokładnie wymieszane "sypkie" dodajemy do jabłek. 
  • Na koniec dolewamy do jabłek olej i wszystko bardzo dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły i utworzyły spójną masę.
  • Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach formatu kartki A4. W międzyczasie możemy już podgrzać piekarnik. 
  • Cisto pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 190 stopni.Dla pewności, czy ciasto jest upieczone, możemy sprawdzić je patyczkiem, ale trzeba pamiętać, że jest to "mokre ciasto" dlatego taki test może być niemiarodajny.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz