Kremowa zupa z zielonego groszku z lekką nutą ostrej papryki i cytryny. Zielony groszek kojarzy mi się przede wszystkim z groszkiem z puszki wrzuconym do tradycyjnej sałatki warzywnej, a tymczasem można wyczarować z niego prostą i bardzo smaczną zupę idealną na co dzień i od święta.Można do niej użyć świeżego groszku, kiedy jest sezon, ale równie dobrze sprawdzi się groszek mrożony dostępny przez cały rok.
450 g zielonego groszku
250 ml bulionu drobiowego
pól szklanki mleka
łyżka masła
3 szalotki
2 łyżki soki z cytryny
mały kawałek ostrej papryki
sól do smaku
Przygotowanie:
- Szalotki kroimy w piórka, bardzo drobno siekamy ostra papryczkę.
- W garnku, w którym będziemy przygotowywać zupę rozpuszczamy łyżkę masła, a następnie podsmażamy na nim delikatnie cebulkę z ostra papryczką i dodajemy groszek. Przez chwilę obsmażamy dokładnie mieszając, żeby warzywa się nie przypaliły.
- Zalewamy warzywa bulionem i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż groszek zmięknie. Następnie miksujemy zupę blenderem, dodajemy mleko, doprawiamy solą, sokiem z cytryny, możemy dodać skórkę startą z cytryny.
- Podajemy zupę posypaną prażonym sezamem lub pestkami dyni. Można również podać do zupy świeże grzanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz