wtorek, 15 kwietnia 2014

Zupa krem z groszku

Kremowa zupa z zielonego groszku z lekką nutą ostrej papryki i cytryny. Zielony groszek kojarzy mi się przede wszystkim z groszkiem z puszki wrzuconym do tradycyjnej sałatki warzywnej, a tymczasem można wyczarować z niego prostą i bardzo smaczną zupę idealną na co dzień i od święta.Można do niej użyć świeżego groszku, kiedy jest sezon, ale równie dobrze sprawdzi się groszek mrożony dostępny przez cały rok.

Składniki: 
450 g zielonego groszku
250 ml bulionu drobiowego
pól szklanki mleka
łyżka masła
3 szalotki
2 łyżki soki z cytryny
mały kawałek ostrej papryki
sól do smaku

Przygotowanie: 
  • Szalotki kroimy w piórka, bardzo drobno siekamy ostra papryczkę. 
  • W garnku, w którym będziemy przygotowywać zupę rozpuszczamy łyżkę masła, a następnie podsmażamy na nim delikatnie cebulkę z ostra papryczką i dodajemy groszek. Przez chwilę obsmażamy dokładnie mieszając, żeby warzywa się nie przypaliły. 
  • Zalewamy warzywa bulionem i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż groszek zmięknie. Następnie miksujemy zupę blenderem, dodajemy mleko, doprawiamy solą, sokiem z cytryny, możemy dodać skórkę startą z cytryny. 
  • Podajemy zupę posypaną prażonym sezamem lub pestkami dyni. Można również podać do zupy świeże grzanki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz