czwartek, 29 maja 2014

Kruche ciasto rabarbarowe

Najwyższa pora na świeże owoce i warzywa. Wiosną uwielbiam chodzić na bazarek niedaleko domu - po zimie jest pełno świeżych, pachnących i kuszących owoców i warzyw, które można dostać tylko o tej porze roku. Jednym z nich jest rabarbar - kwaśny smak tej byliny przypomina mi dzieciństwo - może dlatego tak bardzo lubię do niego wracać :)? Dlatego dzisiaj przepis na kruche ciasto razowe z rabarbarem. Ciasto jest słodkie i delikatnie chrupiące, natomiast rabarbar kremowo miękki i delikatnie kwaśny - idealne połączenie smaków na ciepłe dni, jednocześnie słodkie i orzeźwiające. 

Składniki: 
ciasto:
200 g mąki orkiszowej razowej (użyłam typ 1100)
130 g mąki ziemniaczanej
60 g  brązowego cukru
200 g masła
1 duże jajko

ok. 700 g rabarbaru
5 łyżek cukru


kruszonka:

100 g schłodzonego masła
6 łyżek mąki pszennej (użyłam mąki chlebowej typ 750)
6 łyżek cukru


Przygotowanie: 
  • Miskę w której będziemy przygotowywać ciasto włożyć na chwilę do lodówki, aby się schłodziła.Wsypujemy do niej najpierw wszystkie składniki suche - mąkę orkiszową i mąkę ziemniaczaną przesiewamy przez sito, dodajemy cukier i miękkie masło. Wszystkie składniki siekamy przez ok. 10 minut, następnie wbijamy jajko i dość szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, którą owijamy folią spożywczą i wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. 
  • Blaszkę formatu kartki A4 wykładamy dokładnie papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wykładamy na przygotowaną blachę i delikatnie palcami rozprowadzamy równomiernie po całej formie. Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem dość dokładnie na całej powierzchni. Następnie wkładamy ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut. 
  • Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w dość drobną kostkę. Następnie posypujemy cukrem i odstawiamy do momentu, w którym wyjmiemy zrumienione ciasto z piekarnika. 
  • po przygotowaniu rabarbaru robimy kruszonkę do ciasta. Miskę, w której będziemy robić kruszonkę wkładamy na 3 minuty do lodówki, żeby się schłodziła. Wsypujemy do schłodzonej miseczki mąkę, dodajemy posiekane masło. Kilkoma sprawnymi ruchami rąk rozkruszamy masło w mące delikatnie i szybko, na koniec dosypujemy cukier i delikatnie łączymy go z kruszonką. 
  • Kiedy ciasto się już podpiecze wyjmujemy je z piekarnika i wykładamy na gotowy spód rabarbar (można spokojnie wlać sok, jaki puści rabarbar po posypaniu go cukrem).Gotową kruszonką posypujemy ciasto i wkładamy z powrotem do piekarnika, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez ok. 45 minut.




Wszystkie zawarte w artykule fotografie zostały wykonane aparatem Samsung NX30, otrzymanym od Samsung Electronics Co., Ltd


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz