środa, 19 marca 2014

Schab pieczony z musztardą w warzywach

Pieczony schab z warzywami - proste danie, które z dodatkami może być daniem obiadowym, a na zimno może służyć jako soczysta wędlina do kanapek. 




Składniki:
schab - ok. 1,5 kg
3 łyżki musztardy sarepskiej
3 marchewki
1 średniej wielkości pietruszka
pół niewielkiej bulwy selera
cebula
oliwa z oliwek 
majeranek, cząber
sól, pieprz

Przygotowanie: 
Wszystkie warzywa obieramy, dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w piórka, mieszamy z przyprawami - majerankiem i cząbrem.
Mięso solimy, pieprzymy i nacieramy musztardą w całości.
Duże naczynie żaroodporne delikatnie smarujemy oliwą z oliwek, wykładamy na dno część warzyw, kładziemy na nie mięso i okrywamy je w całości warzywami. Tak przygotowane mięso odstawiamy na noc do lodówki, aby przeszło wszystkimi smakami warzyw i ziół.
Następnie mięso pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez ok 1,5h. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz