To jedno z moich ulubionych dań - nie wymaga dużo czasu, jest proste i niedrogie. Słodycz ananasa, delikatny kwaśny smak cytryny, do tego kurczak i chrupiące warzywa - wszystko to składa się na przeniesiony w realia polskiej kuchni lekko orientalny smak.
Składniki:
3 średniej wielkości marchewki
1 czerwona lub zielona papryka
2 średnie czerwone cebule
kalarepa (akurat miałam w lodówce)
1 puszka pędów bambusa
1 świeży ananas (lub 1 puszka ananasa)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sok z połowy cytryny
łyżka miodu
3/4 szklanki wody
1 podwójna pierś z kurczaka
łyżka sosu sojowego
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
- Marchewkę, paprykę i kalarepę kroimy w dość cienkie słupki, cebulę w piórka. Pędy bambusa wyjmujemy z puszki, odcedzamy. Ananasa obieramy i kroimy w kostkę.
- Kurczaka kroimy w kostkę, solimy i delikatnie oprószmy pieprzem a następnie smażymy na łyżce oliwy z oliwek przez ok 3-4minuty, aby się obsmażył i nie stracił soczystości. Następnie odkładamy do miseczki i przygotowujemy warzywa.
- Na patelni typu wok rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy warzywa - jako pierwszą marchewkę i obsmażamy ją przez ok. 2 min. Następnie dodajemy kalarepę, paprykę, pędy bambusa, ananasa oraz cebulę i smażymy przez kolejne 2 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy wodę koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, miód oraz sos sojowy. Na koniec dodajemy kurczaka - dusimy przez ok. 2 minuty. Warzywa powinny być lekko chrupiące, sos dość gęsty i słodko-kwaśny.
- Sos można podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz