niedziela, 3 sierpnia 2014

Wołowina w sosie grzybowym

Pamiętam ten smak z dzieciństwa - kasza gryczana, ogórek konserwowy i wołowina w sosie grzybowym. Niezbyt często pojawiała się na naszym rodzinnym stole, bo jak się powszechnie sądzi, wołowinę trudno przygotować. Na blogu próbujemy Was przekonać, że nie taka wołowina straszna jak ją dobrze przyrządzić ;) dlatego dzisiaj wspomnienie z dzieciństwa - wołowina w sosie grzybowym. 

Składniki: 
ok. 1kg wołowiny 
1,5 l wody
kilka listków laurowych, 
kilka ziaren ziela angielskiego, jałowca i pieprzu
mąka
suszone grzyby leśne
ewentualnie gwiazdka anyżu

Przygotowanie: 
  • Wołowinę kroimy na mniejsze kawałki i delikatnie rozbijamy mięso, następnie obtaczamy w mące i obsmażamy. W tym samym czasie wlewamy wodę do garnka dodajemy przyprawy i zaczynamy gotować. 
  • Obsmażone kawałki wołowiny od razu wkładamy do wody z przyprawami i dusimy. Grzyby leśne namaczamy w ciepłej wodzie, a następnie po około pół godzinie duszenia mięsa dodajemy grzyby do sosu. Całość dusimy jeszcze przez ok. pół godziny, aż wołowina będzie miękka a sos zgęstnieje.
  • Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i domowymi ogórkami konserwowymi. 


Wszystkie zawarte w artykule fotografie zostały wykonane aparatem Samsung NX30, otrzymanym od Samsung Electronics Co., Ltd 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz