poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Faszerowane jajka

Jajka faszerowane kojarzą mi się ze świętami wielkanocnymi. I rzeczywiście niemal w każde święta są u nas na stole. I może trochę zatęskniłam za świąteczną atmosferą, a może za tym smakiem i dlatego zrobiłam ostatnio nieco świąteczne, ale jakże smaczne i proste w przygotowaniu jajka faszerowane pieczarkami :) nie jest to co prawda bardzo dietetyczne danie, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na łyżkę majonezu (zwłaszcza jeżeli zrobimy go sami) do jajek.


Składniki:
4 jajka
pół pęczka szczypiorku
łyżka majonezu
300 g pieczarek
sól, pieprz
oliwa (ewentualnie masło)

Przygotowanie: 
  • Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu, obieramy, następnie studzimy, kroimy na pół i wyjmujemy żółtko do oddzielnej miseczki. 
  • Pieczarki myjemy, obieramy i siekamy w dość drobną kostkę, a następnie podsmażamy na łyżce masła lub oliwy. Studzimy. Szczypiorek siekamy dość drobno.
  • Po przestudzeniu pieczarek dodajemy je do miski z rozdrobnionym żółtkiem, dosypujemy szczypiorek. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy łyżkę majonezu.
  • Tak przygotowaną pastą z żółtek i pieczarek wypełniamy pokrojone jajka i proste danie na przyjęcia lub smaczną kolację już gotowe 










Wszystkie zawarte w artykule fotografie zostały wykonane aparatem Samsung NX30, otrzymanym od Samsung Electronics Co., Ltd 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz