sobota, 8 lutego 2014

Zupa marchewkowa

Kolejna propozycja na zimową zupę krem. Tym razem z marchewki z dodatkiem ziemniaków, cebulki i przypraw, które sprawiają, że zupa jest jednocześnie delikatnie słodka, kwaśna i ostra.

 



Składniki: 
0,5 kg marchewki
2 ziemniaki
2 łyżki masła
1 średnia cebula
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
4 cm świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
5 łyżek soku z cytryny
szczypta pieprzu cayenne
3 łyżki pestek dyni

Przygotowanie: 
  • Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę i obsmażać na łyżce masła, aż warzywa zmiękną. Cebulę pokroić w piórka i obsmażyć na drugiej łyżce masła. Do warzyw dodać starty kawałek imbiru oraz ząbek czosnku posiekany na plasterki. Zalać wszystko bulionem i zagotować. 
  • Jak warzywa będą miękkie wyłączyć ogień i zmiksować całą zupę blenderem, aby powstał krem. 
  • Na koniec przyprawić zupę pieprzem cayenne, sokiem z cytryny i jeżeli lubimy to kleksem śmietany.
  • Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i posypać gotową zupę na talerzu. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz