Kolejna propozycja na zimową zupę krem. Tym razem z marchewki z dodatkiem ziemniaków, cebulki i przypraw, które sprawiają, że zupa jest jednocześnie delikatnie słodka, kwaśna i ostra.
Składniki:
0,5 kg marchewkiSkładniki:
2 ziemniaki
2 łyżki masła
1 średnia cebula
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
4 cm świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
5 łyżek soku z cytryny
szczypta pieprzu cayenne
3 łyżki pestek dyni
Przygotowanie:
- Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę i obsmażać na łyżce masła, aż warzywa zmiękną. Cebulę pokroić w piórka i obsmażyć na drugiej łyżce masła. Do warzyw dodać starty kawałek imbiru oraz ząbek czosnku posiekany na plasterki. Zalać wszystko bulionem i zagotować.
- Jak warzywa będą miękkie wyłączyć ogień i zmiksować całą zupę blenderem, aby powstał krem.
- Na koniec przyprawić zupę pieprzem cayenne, sokiem z cytryny i jeżeli lubimy to kleksem śmietany.
- Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i posypać gotową zupę na talerzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz