
Sezon na owoce jest w pełni dlatego niedawno zrobiłam rewelacyjne domowe pierogi z jagodami, według wskazówek babci, nie inaczej :)
Składniki:
500 g mąki pszennej (używam typ 750 lub 1000)
ok 350 ml wody
1 jajko
szczypta soli
1 kg jagód
mąka ziemniaczana
cukier
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto (mąkę, jajko, szczyptę soli oraz wodę) mieszamy w misce bądź na stolnicy (jeżeli taka posiadamy) i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie. Powinno być lśniące i dość wilgotne, ale nie powinno przyklejać się do rąk.
- Przygotowane ciasto dzielimy na porcje, rozwałkowujemy i wycinamy szklanką okrągłe placki na pierogi. Ja zawsze resztę ciasta trzymam w misce przykrytej wilgotną ściereczką, żeby ciast mi nie obsychało.
- Jagody myjemy i osuszamy, a następnie delikatnie mieszamy z mąką ziemniaczaną, dzięki temu pierogi nam nie "popłyną".
- Do każdego pieroga dodajemy odrobinę cukru, przygotowane wcześniej jagody i zlepiamy brzegi dokładnie, aby się nie rozpadły.
- Pierogi z jagodami podaję zawsze z jogurtem naturalnym, choć babcia dodawała gęsta śmietanę ;)

Wszystkie zawarte w artykule fotografie zostały wykonane aparatem Samsung NX30, otrzymanym od Samsung Electronics Co., Ltd
Pierogi kocham, te wyglądają cudnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
z jagodami moje ulubione <3
OdpowiedzUsuń