niedziela, 12 maja 2013

Zupa tajska

Ostra zupa przygotowana "na bogato" - w wersji prawdziwie tajskiej zupę z reguły gotuje się na wodzie i z niewielką ilością dodatków. W tej wersji, nieco "zeuropeizowanej" można podać z makaronem ryżowym.

Składniki:
1 szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego
1 puszka (450 ml) mleka kokosowego
pierś z kurczaka - ok 400 g
2 cm świeżego imbiru
1 limonka
2 szalotki (lub 1 średniej wielkości czerwona cebulka)
świeża kolendra
liście kafiru
2 łyżeczki pasty chili lub 2 łyżeczki chili w proszku
świeża chili

  • Imbir ścieramy na drobnej tarce, limonkę dokładnie myjemy, cebulki siekamy w drobną kostkę, kurczaka kroimy na cienkie paski w poprzek włókien.
  • Do gorącego bulionu dodać pokrojone piersi z kurczaka oraz liście limety kafir. Gotować ok 7 min na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać chili. 
  • Do zupy wrzucamy posiekane cebulki, starty imbir oraz otartą z całej limonki skórkę i wyciśnięty sok z połowy limonki. 
  • Następnie dodać mleko kokosowe oraz gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. na sam koniec gotowania dorzucić drobno posiekaną papryczkę chili
  • Po nalaniu zupy na talerze dodajemy posiekaną kolendrę


Do zupy można dodać grzyby - np. popularne w Tajlandii, a u nas dość trudno dostępne pochwiaki lub grzyby mun, a także makaron ryżowy, zamiast kolendry można użyć także świeżego szczypiorku.

2 komentarze: