poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Sałatka jedenastowarstwowa

Doskonała sałatka - pięknie się prezentuje i doskonale smakuje.

Składniki układamy warstwami w salaterce:

  • słoiczek marynowanego selera - odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki
  • puszka kukurydzy - odcedzić i ułożyć na selerze
  • dwie duże, pokrojone w kostkę czerwone papryki 
  • puszka ananasa - pokroić w kostkę* 
  • warstwa majonezu** - ok. dwie łyżki
  • dwa jajka ugotowane na twardo i posiekane układamy na ananasie
  • ok 150 g szynki w kawałku - kroimy w kostkę
  • dwa średniej wielkości jabłka - najlepsze są twarde i soczyste (odmiana np. paulared lub ligol), pokrojone w kostkę
  • warstwa majonezu - ok. dwie łyżki
  • pory - oczyścić, przekroić wzdłuż na pół i posiekać w półksiężyce
  • 150 g startego na drobnej tarce żółtego sera - układamy z niego na górze "pierzynkę"

* można użyć świeżego, dojrzałego ananasa - będzie potrzeba ok. połowy
** majonez można wymieszać pół na pół z jogurtem naturalnym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz