poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Ciasto drożdżowe z rodzynkami


Poniższy przepis na ciasto drożdżowe jest przepisem podstawowym – można proporcjonalnie zmniejszać lub zwiększać jego ilość, a także użyć tego rodzaju ciasta do upieczenia placka drożdżowego ze śliwkami i kruszonką, strucli z makiem, czy na domowe pączki.

Składniki:
1 kg mąki
10 żółtek
0,5 l mleka
200 g masła
200 g cukru
100 g drożdży
Szczypta soli
200 g rodzynek*

  • Drożdże pokruszyć do miseczki dodać pół szklanki ciepłego mleka, łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Rozrobione drożdże powinny mieć konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • W reszcie mleka rozpuścić cukier. Rozpuścić, a następnie wystudzić masło. Żółtka rozmieszać widelcem ze szczyptą soli. Rodzynki namoczyć, osuszyć i obtoczyć w niewielkiej ilości mąki.
  • Mąkę przesiać do miski wlać wyrośnięte drożdże, rozpuszczony w mleku cukier oraz żółtka. Delikatnie zaczynamy zagniatać ciasto. Następnie powoli do ciasta dolać rozpuszczone masło i zagnieść ciasto. Na sam koniec dodać rodzynki. Najlepiej wyrabiać je rękoma do momentu, w którym pod palcami poczujemy pęcherzyki powietrza.
  • Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Włożyć ciasto do form i powtórnie zostawić na około pół godziny do wyrośnięcia.
  • Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Włożyć ciasto na ok 45 minut.


* Wszystkie składniki powinny mieć tą samą temperaturę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz