czwartek, 5 września 2013

Jabłka pod kruszonką

Jesień to czas jabłek - można je podawać na różne sposoby. jednym z najprostszych jest zapieczenie jabłek pod słodką kruszonką.

Składniki: 
0,5 kg twardych i kwaśnych jabłek
2 łyżki rodzynek
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
2 łyżki cukru trzcinowego



Kruszonka:
50 g chłodnego masła
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru


  • Jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i czyścimy z gniazd nasiennych. Obrane jabłka kroimy na mniejsze cząstki, mieszamy z orzechami, rodzynkami oraz cukrem i układamy w foremkach do zapiekania.
  • Miskę, w której będziemy robić kruszonkę należy włożyć na 3 minuty do lodówki, żeby się schłodziła. Wsypać do schłodzonej miseczki mąkę. Dodać posiekane masło. Rozkruszyć masło w mące delikatnie i szybko palcami, na koniec dosypać cukier. Gotową kruszonką posypać jabłka.
  • Jabłka zapiekamy ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz