wtorek, 18 czerwca 2013

Sałatka środziemnomorska

Orzeźwiająca sałatka doskonała jako przekąska i świetnie pasująca także do mięsa.

Składniki:
2 pomidory malinowe
ok. 0,5 kg dojrzałego arbuza
średniej wielkości czerwona cebulka
100 g sera typu feta
pęczek mięty
kiełki słonecznika - garść (opcjonalnie)
3 łyżki pestek z dyni lub migdałów
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
sól, pieprz


  • Pomidory i arbuza kroimy w kostkę, delikatnie przkładamy do miski, w której sałatka będzie podawana.
  • Ser feta kroimy w kostkę i układam na wymieszanych pomidorach z arbuzem (można kupić także ser feta już podzielony na cząstki, co jest bardzo wygodnie, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie sałatki)
  • Czerwoną cebulkę kroimy w bardzo cienkie piórka i delikatnie palcami rozdzielamy układając na wierzchu sałatki. 
  • pestki dyni lub migdały prażymy na suchej patelni, uważając by się nie przypaliły. Migdały po ostudzeniu siekamy, pestki dyni studzimy i wsypujemy na sałatkę. 
  • Na koniec posypujemy sałatkę kiełkami słonecznika i przygotowujemy sos. W oddzielnej miseczce mieszamy olej z sokiem z cytryny i miodem, dodajemy odrobinę soli i pieprzy do smaku. Siekamy miętę na drobno dodajemy do sosu i polewamy sałatkę tak przygotowanym sosem tuż przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz