Składniki:
0,5 kg twardych i kwaśnych jabłek
2 łyżki rodzynek
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
2 łyżki cukru trzcinowego
Kruszonka:
50 g chłodnego masła
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
- Jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i czyścimy z gniazd nasiennych. Obrane jabłka kroimy na mniejsze cząstki, mieszamy z orzechami, rodzynkami oraz cukrem i układamy w foremkach do zapiekania.
- Miskę, w której będziemy robić kruszonkę należy włożyć na 3 minuty do lodówki, żeby się schłodziła. Wsypać do schłodzonej miseczki mąkę. Dodać posiekane masło. Rozkruszyć masło w mące delikatnie i szybko palcami, na koniec dosypać cukier. Gotową kruszonką posypać jabłka.
- Jabłka zapiekamy ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz