Składniki:
0,5 kg polędwicy wołowej lub ligawy
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
kapary
5 cebulek szalotek
5 niedużych ogórków kiszonych
marynowane kurki
5 łyżek oleju
2 jajka
Polędwicę wołową mielimy w maszynce, doprawiamy solą, pieprzem. Dolewamy olej, wszystkie składniki dokładnie mieszamy na gładką masę.
Szalotki siekamy w drobną kostkę, ogórki kiszone również kroimy w drobną kostkę. Kapary i kurki odsączamy z zalewy.
Oddzielamy żółtko od białka - do tatara będzie nam potrzebne jedynie żółtko.
Na talerzu układamy mięso, dookoła układamy posiekaną cebulkę, pokrojone ogórki, kapary oraz marynowane kurki. W mięsie robimy delikatne zagłębienie i wkładamy w nie żółtko.
Do tatara świetnie pasuje dobrze zmrożona wódka.
Jutro zrobimy probe. Zapowiada sie wysmienicie!
OdpowiedzUsuń