środa, 28 sierpnia 2013

Leczo z cukinii

Doskonałe leczo, rozgrzewające. Do przygotowania zarówno zimą jak i w pełni sezonu na świeże owoce i warzywa

Składniki:
2 małe cukinie
2 średniej wielkości cebule
1 kg świeżych pomidorów lub 2 puszki pomidorów pelati lub karton gęstego przecieru pomidorowego
0,5 kg chudej kiełbasy
po łyżeczce: bazylii, oregano, majeranku, świeżo zmielonego pieprzu
ćwierć łyżeczki cząbru
4 łyżki wody
sól do smaku

  • Cukinie obieramy i kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dolewamy wodę i na małym ogniu zaczynamy dusić.
  • Cebulkę kroimy w piórka, kiełbasę w kostkę. Rozgrzewamy patelnię i na rozgrzaną wrzucamy najpierw kiełbasę, a chwilę później cebulę. Smażymy do momentu w którym cebula zacznie się szklić, a kiełbasa będzie delikatnie zrumieniona.
  • Do podgotowanej cukinii dodajemy świeże pomidory obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze części (ewentualnie pomidory z puszki lub przecier pomidorowy). Lekko dusimy.
  • Następnie dodajemy usmażoną kiełbasę z cebulą oraz przyprawy. dosalamy do smaku.
  • Całość dusimy przez ok. 7 minut na wolnym ogniu.

Leczo można podać ze świeżo upieczonym domowych chlebem, np. z przepisu zamieszczonego tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz