Składniki:
2 małe cukinie
2 średniej wielkości cebule
1 kg świeżych pomidorów lub 2 puszki pomidorów pelati lub karton gęstego przecieru pomidorowego
0,5 kg chudej kiełbasy
po łyżeczce: bazylii, oregano, majeranku, świeżo zmielonego pieprzu
ćwierć łyżeczki cząbru
4 łyżki wody
sól do smaku
- Cukinie obieramy i kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dolewamy wodę i na małym ogniu zaczynamy dusić.
- Cebulkę kroimy w piórka, kiełbasę w kostkę. Rozgrzewamy patelnię i na rozgrzaną wrzucamy najpierw kiełbasę, a chwilę później cebulę. Smażymy do momentu w którym cebula zacznie się szklić, a kiełbasa będzie delikatnie zrumieniona.
- Do podgotowanej cukinii dodajemy świeże pomidory obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze części (ewentualnie pomidory z puszki lub przecier pomidorowy). Lekko dusimy.
- Następnie dodajemy usmażoną kiełbasę z cebulą oraz przyprawy. dosalamy do smaku.
- Całość dusimy przez ok. 7 minut na wolnym ogniu.
Leczo można podać ze świeżo upieczonym domowych chlebem, np. z przepisu zamieszczonego tutaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz