Składniki:
1 kg mięsa wołowego, np. rosbefu
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
1 jajko
2 listki sałaty
1 pomidor
2 ogórki konserwowe
2 cebulki szalotki
100 g sera gouda (opcjonalnie)
pól dojrzałego avocado
sos czosnkowy:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz
3 ząbki czosnku
Mięso mielimy, dodajemy do gotowej wołowiny sól oraz 2 łyżki mielonego czarnego pieprzu oraz całe jajko. bardzo dokładnie mieszamy i formujemy płaskie kotlety.
Sałatę kroimy na paski, pomidory w plastry, ogórki konserwowe również w cienkie plasterki.
Szalotkę możemy pokroić w piórka lub posiekać w kostkę.
Avocado oraz ser kroimy na cienkie plastry.
W miseczce mieszamy majonez z jogurtem i startym czosnkiem, doprawiamy pieprzem.
Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy z każdej strony wcześniej przygotowany kotlety. Bułki hamburgerowe opiekamy w tosterze, żeby były ciepłe.
Po kolei układamy składniki na bułeczce - możemy je dowolnie wybrać - polewamy sosem czosnkowym. Możemy doprawić keczupem.
Burgery podajemy z pitą. Można też podać je z upieczonymi przez siebie bułeczkami sezamowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz