Kolejny szybki deser z jabłkami.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
2 twarde jabłka
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru (muscavado lub cukru trzcinowego)
1 żółtko
1 łyżka wody
Jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i czyścimy z gniazd nasiennych. Obrane jabłka kroimy w dość drobną kostkę. mieszamy z cynamonem oraz cukrem.
Ciasto francuskie rozkładamy i dzielimy na kwadraty o wymiarze ok 7cmx7cm.
Na środek kwadracików układamy po łyżce masy jabłkowej i wszystkie 4 rogi sklejamy na środku, tak, żeby powstała "paczuszka".
Na koniec roztrzepujemy żółtko z łyżką wody i delikatnie pędzelkiem smarujemy wierzch paczuszek.
Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej gotowe ciasteczka i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz