Składniki układamy warstwami w salaterce:
- słoiczek marynowanego selera - odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki
- puszka kukurydzy - odcedzić i ułożyć na selerze
- dwie duże, pokrojone w kostkę czerwone papryki
- puszka ananasa - pokroić w kostkę*
- warstwa majonezu** - ok. dwie łyżki
- dwa jajka ugotowane na twardo i posiekane układamy na ananasie
- ok 150 g szynki w kawałku - kroimy w kostkę
- dwa średniej wielkości jabłka - najlepsze są twarde i soczyste (odmiana np. paulared lub ligol), pokrojone w kostkę
- warstwa majonezu - ok. dwie łyżki
- pory - oczyścić, przekroić wzdłuż na pół i posiekać w półksiężyce
- 150 g startego na drobnej tarce żółtego sera - układamy z niego na górze "pierzynkę"
* można użyć świeżego, dojrzałego ananasa - będzie potrzeba ok. połowy
** majonez można wymieszać pół na pół z jogurtem naturalnym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz