poniedziałek, 29 lipca 2013

Nalewka malinowa na brandy

Rozgrzewająca nalewka smakiem i zapachem przypominająca o lecie, świetna na zimowe wieczory.

Składniki:
600 g malin*
200 g cukru
kawałek kory cynamonu
kilka całych goździków
kawałek laski wanilii
500 ml brandy

Duży słoik wyparzamy, wrzucamy do niego maliny, cukier, cynamon, wanilię i goździki, wszystko zalewamy brandy. słoik zakręcamy i odstawiamy na 6 dni w nasłonecznione miejsce. Codziennie mieszamy, aby cukier się rozpuścił.
Po 6 dniach zlewamy nalewkę do butelki, zakręcamy i odstawiamy na 3 miesiące w zacienione miejsce. Po tym czasie nalewka będzie gotowa i najsmaczniejsza, gdyż wszystkie smaki i aromaty się "przegryzą".

* ilość cukru zależy od słodyczy kupionych owoców, z których robimy nalewkę. Nalewki owocowe należy robić wówczas, kiedy jest szczyt sezonu na dane owoce, np. maliny, wtedy owoce będą najsłodsze, a do nalewki nie trzeba dosypywać dużo cukru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz