wtorek, 21 maja 2013

Makaron z sosem szpinakowym z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Pyszny makaron, który świetnie smakuje zarówno tuż po przygotowaniu, jak i odgrzany. Prosty i zachwycający bogactwem smaków i aromatów.

Składniki:
jedna podwójna pierś z kurczaka (ok. 400 g)
1 kg świeżego szpinaku (można użyć także mrożonego)
100 g błękitnego sera pleśniowego (np. lazur)
100 g śmietanki 12 % (opcjonalnie)
3-4 ząbki czosnku
6 połówek suszonych pomidorów
sproszkowana słodka papryka
świeżo zmielony czarny pieprz
sól morska
łyżka oleju do smażenia
3 łyżki wody
makaron - np. tagiatelle

Świeży szpinak dokładnie płuczemy, odrywamy ogonki, siekamy na drobno i wrzucamy do dość wysokiego garnka, do którego wlewamy też wodę na dno (żeby się szpinak nie przypalił). Dodajemy także starty na drobnej tarce czosnek. Gotujący się szpinak należy często mieszać, aby się nie przypalił.
makaron gotujemy al dente.
Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą morską, pieprzem oraz papryką. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka ok. 5 minut.
Do szpinaku dodajemy ser pleśniowy i śmietankę (lub w wersji light odrobinę wody albo mleka). Energicznie mieszamy, żeby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły tworząc gęsty, szpinakowy sos, zagotowujemy. Na sam koniec dodajemy usmażonego kurczaka, dokładnie mieszamy.
Gotowy sos z kurczakiem wykładamy na makaron i posypujemy pokrojonymi w cienkie paski suszonymi pomidorami.

1 komentarz:

  1. Nam wyszlo pierwszorzednie. Dziekujemy za pyszny obiadek!

    OdpowiedzUsuń