piątek, 25 lipca 2014
środa, 16 lipca 2014
Pierogi z jagodami
Kiedy zapytałam kiedyś moją babcię, jak zrobić ciasto na
pierogi odpowiedziała: „bierzesz mąkę, dodajesz jajko, wodę, sól i zagniatasz z
tego ciasto”. Oczywiście stereotypowo na sakramentalne pytanie, ale w jakich proporcjach
babcia powiedziała, że będę widziała i ma być tyle, aby było dobrze :). Dlatego niejedno ciasto na pierogi wylądowało w koszu, zanim sama odkryłam jakie powinny być właściwe proporcje. Mniej więcej oczywiście ;)
Sezon na owoce jest w pełni dlatego niedawno zrobiłam rewelacyjne domowe pierogi z jagodami, według wskazówek babci, nie inaczej :)
Sezon na owoce jest w pełni dlatego niedawno zrobiłam rewelacyjne domowe pierogi z jagodami, według wskazówek babci, nie inaczej :)
czwartek, 3 lipca 2014
Spaghetti alla putanesca
Spaghetti alla puttanesca to potrawa, która ma w sobie żar Półwyspu Apenińskiego, połączony z rozpalającymi
zmysły włoskimi aromatami. Potrawa przyciąga uwagę nazwą, zapachem,
wyglądem, do tego jest niezwykle łatwa w przygotowaniu i stanowi wspaniałą
zapowiedź bardzo interesującego wieczoru.
Spaghetti alla puttanesca jest
potrawą bardzo wyraźną w smaku, dominują w niej pikantne papryczki chili,
czosnek i owoce morza. To nie są smaki, obok których można przejść obojętnie i
które w tym połączeniu nie zapadną w
pamięć. Jest to potrawa o wyraźnym charakterze i powinna być bardzo pikantna - stąd pewnie jej „obyczajowo lekka” nazwa :). Całość doskonale prezentuje się na talerzu i działa
na zmysły ferią barw i aromatów. Czy można od jedzenia oczekiwać czegoś więcej?
Subskrybuj:
Posty (Atom)