piątek, 25 lipca 2014

Małe piwo


Naszym odkryciem tegorocznego Mundialu w Brazylii są piwa Kormoran z serii „Podróże Kormorana”. Kupione nieco przypadkiem w osiedlowym sklepie, którego właściciel kupił bardzo małą partię, żeby sprawdzić jak się będą sprzedawały. Przez ostatni miesiąc zdecydowanie zawyżyliśmy średnią sprzedaży ;)

środa, 16 lipca 2014

Pierogi z jagodami

Kiedy zapytałam kiedyś moją babcię, jak zrobić ciasto na pierogi odpowiedziała: „bierzesz mąkę, dodajesz jajko, wodę, sól i zagniatasz z tego ciasto”. Oczywiście stereotypowo na sakramentalne pytanie, ale w jakich proporcjach babcia powiedziała, że będę widziała i ma być tyle, aby było dobrze :). Dlatego niejedno ciasto na pierogi wylądowało w koszu, zanim sama odkryłam jakie powinny być właściwe proporcje. Mniej więcej oczywiście ;) 
Sezon na owoce jest w pełni dlatego niedawno zrobiłam rewelacyjne domowe pierogi z jagodami, według wskazówek babci, nie inaczej :) 

czwartek, 3 lipca 2014

Spaghetti alla putanesca

Spaghetti alla puttanesca to potrawa, która ma w sobie żar Półwyspu Apenińskiego, połączony z rozpalającymi zmysły włoskimi aromatami. Potrawa przyciąga uwagę nazwą, zapachem, wyglądem, do tego jest niezwykle łatwa w przygotowaniu i stanowi wspaniałą zapowiedź bardzo interesującego wieczoru.
Spaghetti alla puttanesca jest potrawą bardzo wyraźną w smaku, dominują w niej pikantne papryczki chili, czosnek i owoce morza. To nie są smaki, obok których można przejść obojętnie i które  w tym połączeniu nie zapadną w pamięć. Jest to potrawa o wyraźnym charakterze i powinna być bardzo pikantna - stąd pewnie jej „obyczajowo lekka” nazwa :). Całość  doskonale prezentuje się na talerzu i działa na zmysły ferią barw i aromatów. Czy można od jedzenia oczekiwać czegoś więcej?