środa, 19 marca 2014

Schab pieczony z musztardą w warzywach

Pieczony schab z warzywami - proste danie, które z dodatkami może być daniem obiadowym, a na zimno może służyć jako soczysta wędlina do kanapek. 

niedziela, 9 marca 2014

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

To jedno z moich ulubionych dań - nie wymaga dużo czasu, jest proste i niedrogie. Słodycz ananasa, delikatny kwaśny smak cytryny, do tego kurczak i chrupiące warzywa - wszystko to składa się na przeniesiony w realia polskiej kuchni lekko orientalny smak. 

niedziela, 2 marca 2014

Polędwica cielęca czyli wariacja na temat kotleta wiedeńskiego

Polski schabowy to uboższy krewny sznycla lub kotleta wiedeńskiego. Poza kilkoma niewielkimi różnicami dotyczącymi samego przygotowania jest jedna rzecz, która różni je zasadniczo – rodzaj mięsa. Kotlet wiedeński należy przygotować z soczystej cielęciny. Nam udało się kupić mięso absolutnie wyjątkowe, czyli cielęce polędwiczki. Chociaż takiego zakupu zupełnie nikt w domu nie planował, to decyzja została podjęta dosyć szybko – kupujemy! Ale co z tą polędwicą zrobić?