piątek, 31 stycznia 2014

Chleb orkiszowy na zakwasie


Ten chleb jest przede wszystkim dla miłośników chlebów jasnych. Wymaga dużo cierpliwości i dość dużo czasu, ale naprawdę warto. Ma delikatną, ale jednocześnie chrupiącą skórkę. Wykonany jest z mąki orkiszowej chlebowej i pomimo tego, że jest chlebem jasnym to jest zdrowy.

sobota, 25 stycznia 2014

Zupa z porów

Bardzo smaczna zupa z porów i ziemniaków z dodatkiem cebulki i mleka. Pierwszy raz taką jadłam w restauracji w English Market w Cork i od tamtego czasu na stałe zagościła w naszym menu. Jest delikatna, ale jednocześnie wyrazista, lekka, sycąca i rozgrzewająca - idealna na zimowy obiad.

piątek, 24 stycznia 2014

Nowa zabawka

W moje ręce wpadło nowe narzędzie w postaci tabletu Galaxy Tab3. Jestem bardzo ciekawa jak bardzo okaże się pomocny przy prowadzeniu bloga i czy faktycznie pozwoli mi na wygospodarowanie większej ilości czasu, żeby sprawdzać wiadomości, szukać inspiracji i przepisów i aktualizować status na FB (z tym faktycznie ostatnio trochę się zaniedbuję z braku czasu). Na pewno będzie bardzo przydatny jako książka kucharska zbierająca wszystkie dobre przepisy :)

czwartek, 16 stycznia 2014

Eklerki

Eklerki to jedne z moich ulubionych ciastek - mogłabym je jeść niemal codziennie. Dlatego karnawał w tym roku na blogu rozpoczynamy przepisem na domowe eklerki, pomimo tego, że tradycyjnymi słodyczami jedzonymi w tym okresie są pączki i faworki (na które przepisy też niedługo się znajdą).
Domowe eklerki jest wbrew pozorom bardzo łatwo przygotować. Są jednocześnie delikatne i chrupiące, mają w sobie to, co w słodyczach lubię najbardziej - bitą śmietanę i czekoladę.

niedziela, 5 stycznia 2014

Pieczone żeberka

Żeberka pieczone to jedno z naszych ulubionych dań. Jest bardzo proste w przygotowaniu i wbrew pozorom, nie licząc czasu oczekiwania, czyli marynowania mięsa i samego pieczenia, przygotowuje się je bardzo szybko i bez większego wysiłku :) Tak przygotowane żeberka są niezwykle aromatyczne, bardzo soczyste i delikatne.