wtorek, 24 września 2013

Domowe burgery

Na pewno to nie jest fast food. Soczyste i smaczne domowe hamburgery.

Składniki:
1 kg mięsa wołowego, np. rosbefu
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
1 jajko
2 listki sałaty
1 pomidor
2 ogórki konserwowe
2 cebulki szalotki
100 g sera gouda (opcjonalnie)
pól dojrzałego avocado


sos czosnkowy:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz
3 ząbki czosnku

Mięso mielimy, dodajemy do gotowej wołowiny sól oraz 2 łyżki mielonego czarnego pieprzu oraz całe jajko. bardzo dokładnie mieszamy i formujemy płaskie kotlety.
Sałatę kroimy na paski, pomidory w plastry, ogórki konserwowe również w cienkie plasterki.
Szalotkę możemy pokroić w piórka lub posiekać w kostkę.
Avocado oraz ser kroimy na cienkie plastry.
W miseczce mieszamy majonez z jogurtem i startym czosnkiem, doprawiamy pieprzem.
Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy z każdej strony wcześniej przygotowany kotlety. Bułki hamburgerowe opiekamy w tosterze, żeby były ciepłe.
Po kolei układamy składniki na bułeczce - możemy je dowolnie wybrać - polewamy sosem czosnkowym. Możemy doprawić keczupem. 










Burgery podajemy z pitą. Można też podać je z upieczonymi przez siebie bułeczkami sezamowymi.

poniedziałek, 23 września 2013

Tatar wołowy

Klasyka gatunku :)

Składniki:
0,5 kg polędwicy wołowej lub ligawy
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
kapary
5 cebulek szalotek
5 niedużych ogórków kiszonych
marynowane kurki
5 łyżek oleju
2 jajka

Polędwicę wołową mielimy w maszynce, doprawiamy solą, pieprzem. Dolewamy olej, wszystkie składniki dokładnie mieszamy na gładką masę.
Szalotki siekamy w drobną kostkę, ogórki kiszone również kroimy w drobną kostkę. Kapary i kurki odsączamy z zalewy.
Oddzielamy żółtko od białka - do tatara będzie nam potrzebne jedynie żółtko.
Na talerzu układamy mięso, dookoła układamy posiekaną cebulkę, pokrojone ogórki, kapary oraz marynowane kurki. W mięsie robimy delikatne zagłębienie i wkładamy w nie żółtko.



Do tatara świetnie pasuje dobrze zmrożona wódka.

wtorek, 17 września 2013

Domowy chleb z ziarnami dyni

Domowy chleb wcale nie wymaga dużo czasu nie trzeba też być dyplomowanym piekarzem. Wystarczą mąka, woda, drożdże i naczynie żaroodporne.


Składniki:
500 g mąki orkiszowej typ 720
100 g mąki pszennej typ 550*
40 g drożdży
525 ml wody
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
5 łyżek ziaren dyni

  • W małej miseczce mieszamy drożdże z cukrem oraz częścią wody. Odstawiamy na 10 min aż drożdże zaczną się pienić.
  • Do dużej miski przesiewamy mąkę orkiszową oraz pszenną, dodajemy sól oraz ziarna dyni.mieszamy, aby składniki się połączyły. 
  • Gdy drożdże zaczną się pienić należy wlać je do miski z mąką wlać resztę wody,  wszystko dokładnie wymieszać.
  • Gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciast rośnie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni z naczyniem żaroodpornym, w którym będziemy piec chleb.
  • Gdy ciasto wyrośnie, a piekarnik będzie rozgrzany ostrożnie wyjmujemy naczynie żaroodporne, mieszamy ciasto aby opadło i wlewamy je do gorącego naczynia. 
  • Chleb pieczemy przez ok. 45-50 minut. Wierzch chleba można posypać ziarnami, wówczas należy po pierwszych 15 minutach pieczenia chleba nakryć naczynie pokrywką, aby ziarenka się nie przypaliły, gdyż przypalone będą gorzkie. 

* do przygotowania tego chleba nie trzeba mieszać mąki, można użyć jednego rodzaju - orkiszowej lub pszennej chlebowej.

wtorek, 10 września 2013

Paczuszki z jabłkami

Kolejny szybki deser z jabłkami.

Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
2 twarde jabłka
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru (muscavado lub cukru trzcinowego)
1 żółtko
1 łyżka wody

Jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i czyścimy z gniazd nasiennych. Obrane jabłka kroimy w dość drobną kostkę. mieszamy z cynamonem oraz cukrem.
Ciasto francuskie rozkładamy i dzielimy na kwadraty o wymiarze ok 7cmx7cm.
Na środek kwadracików układamy po łyżce masy jabłkowej i wszystkie 4 rogi sklejamy na środku, tak, żeby powstała "paczuszka".
Na koniec roztrzepujemy żółtko z łyżką wody i delikatnie pędzelkiem smarujemy wierzch paczuszek.
Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej gotowe ciasteczka i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 25 min.

czwartek, 5 września 2013

Jabłka pod kruszonką

Jesień to czas jabłek - można je podawać na różne sposoby. jednym z najprostszych jest zapieczenie jabłek pod słodką kruszonką.

Składniki: 
0,5 kg twardych i kwaśnych jabłek
2 łyżki rodzynek
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
2 łyżki cukru trzcinowego



Kruszonka:
50 g chłodnego masła
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru


  • Jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i czyścimy z gniazd nasiennych. Obrane jabłka kroimy na mniejsze cząstki, mieszamy z orzechami, rodzynkami oraz cukrem i układamy w foremkach do zapiekania.
  • Miskę, w której będziemy robić kruszonkę należy włożyć na 3 minuty do lodówki, żeby się schłodziła. Wsypać do schłodzonej miseczki mąkę. Dodać posiekane masło. Rozkruszyć masło w mące delikatnie i szybko palcami, na koniec dosypać cukier. Gotową kruszonką posypać jabłka.
  • Jabłka zapiekamy ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.