środa, 28 sierpnia 2013

Leczo z cukinii

Doskonałe leczo, rozgrzewające. Do przygotowania zarówno zimą jak i w pełni sezonu na świeże owoce i warzywa

Składniki:
2 małe cukinie
2 średniej wielkości cebule
1 kg świeżych pomidorów lub 2 puszki pomidorów pelati lub karton gęstego przecieru pomidorowego
0,5 kg chudej kiełbasy
po łyżeczce: bazylii, oregano, majeranku, świeżo zmielonego pieprzu
ćwierć łyżeczki cząbru
4 łyżki wody
sól do smaku

  • Cukinie obieramy i kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dolewamy wodę i na małym ogniu zaczynamy dusić.
  • Cebulkę kroimy w piórka, kiełbasę w kostkę. Rozgrzewamy patelnię i na rozgrzaną wrzucamy najpierw kiełbasę, a chwilę później cebulę. Smażymy do momentu w którym cebula zacznie się szklić, a kiełbasa będzie delikatnie zrumieniona.
  • Do podgotowanej cukinii dodajemy świeże pomidory obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze części (ewentualnie pomidory z puszki lub przecier pomidorowy). Lekko dusimy.
  • Następnie dodajemy usmażoną kiełbasę z cebulą oraz przyprawy. dosalamy do smaku.
  • Całość dusimy przez ok. 7 minut na wolnym ogniu.

Leczo można podać ze świeżo upieczonym domowych chlebem, np. z przepisu zamieszczonego tutaj.

środa, 21 sierpnia 2013

Hummus

Z ciecierzycy, szybki i tradycyjny hummus.

Składniki:
1 puszka ciecierzycy
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki pasty tahini
sól do smaku
1 łyżeczka soku z cyrtyny
5 łyżek oliwy z oliwek

Najprostszym sposobem przygotowania hummusu jest włożenie wszystkich składników do blendera i miksowanie aż do uzyskania gładkiej masy. Do blendera wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, resztą polewamy przygotowany hummus.

poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Pomidorowa sałatka

Bardzo dobra jako przekąska, świetnie komponuje się także jako dodatek do mięsa.

Składniki:

100 g mozzarellli w mini kuleczkach
2 świeże pomidory
6 połówek suszonych pomidorów
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżki oleju (bardzo dobry będzie ten od suszonych pomidorów)
5 gałązek świeżego oregano
10 listków świeżej bazylii
sól, pieprz

  • Mini kuleczki mozzarelli odcedzamy i  kroimy na pół. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Suszone pomidory kroimy w paski. 
  • Ziołą dokładnie siekamy i dosypujemy do mozzarelli i pomidorów. Dokładnie mieszamy. Dolewamy sok z cytryny, ocet jabłkowy oraz olej z suszonych pomidorów. Delikatnie mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.